
Someriippuvuus
Sosiaalinen media on vakiinnuttanut paikkansa nykypäivän yhteiskunnassa. Se tarjoaa monia etuja, kuten viestinnän helpottamisen ja tietojen jakamisen nopeuden. Pienelle osalle ihmisistä siitä voi muodostua haitallinen ja hallitsematon käyttäytymismalli, joka ääritapauksissaan sisältää pakonomaisia piirteitä.
Sosiaalisen median hallittu käyttö - ongelmakäyttö - riippuvuus
Hallittu käyttö
Sosiaalisen median hallitulla käytöllä tarkoitetaan kohtuullista ja tasapainoista käyttöä, joka ei aiheuta haittaa muihin elämän osa-alueille, eikä aiheuta riippuvuuden tunteita. Hallittu käyttö voi sisältää sosiaalisen median käyttöä kommunikointiin, tiedonhakuun, viihtymiseen ja yhteydenpitoon muiden kanssa, mutta se tapahtuu hallitusti ja tasapainossa muiden elämänalueiden kanssa. Sosiaalisen median hallittukin käyttö voi aiheuttaa hetkellisiä haasteita esimerkiksi uniongelmia ja niskakipuja. Nämä haittavaikutukset kuitenkin hallitussa käytössä helpottavat esimerkiksi hyvillä yöunilla tai niskan verryttelyllä.
Ongelmakäyttö
Sosiaalisen median ongelmakäytöllä viitataan tilanteisiin, joissa henkilö käyttää sosiaalista mediaa liiallisesti tai epäasianmukaisella tavalla, mutta ei välttämättä koe riippuvuutta. Tämä voi ilmetä esimerkiksi jatkuvana ajan haaskauksena sosiaalisessa mediassa, vaikeutena keskittyä muuhun elämään tai negatiivisina vaikutuksina ihmissuhteisiin ja henkilökohtaiseen hyvinvointiin. Ongelmakäyttö voi johtua esimerkiksi huonosta ajankäytön hallinnasta tai vaikeudesta asettaa rajoja sosiaalisen median käytölle.
Riippuvuus
Arkikielisesti puhumme someriippuvuudesta kevyesti myös silloin, kun koemme jumittavamme liialliseksi ajaksi älypuhelimen ääreen. Oikea riippuvuus vaikuttaa kuitenkin yhä useampiin ihmisiin ympäri maailmaa. Sosiaalisen median riippuvuus on vakava ongelma, joka voi vaikuttaa henkilön hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Tunnistamalla riippuvuuden merkkejä ja hakeutumalla avun piiriin, on mahdollista oppia hallitsemaan sosiaalisen median käyttöä ja löytämään tasapaino sen ja muun elämän välillä. Sosiaalisen median riippuvuuden tunnistaminen voi olla vaikeaa, koska monet käyttävät sosiaalista mediaa osana päivittäistä elämäänsä. On kuitenkin tärkeää kiinnittää huomiota omiin käyttötottumuksiin ja pohtia, hallitseeko sosiaalinen media elämää liikaa. Jos sosiaalisen median käyttö vie huomion muista tärkeistä asioista, kuten ihmissuhteista, töistä tai harrastuksista, ja aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia, voi olla syytä epäillä riippuvuutta.
Toukokuussa 2023 julkaistun tutkimusartikkelin mukaan someriippuvuuden kriteerit täyttää 9.8 % suomalaisista nuorista aikuisista ja noin kaksi kertaa useampi kokee ongelmia somen käytön hallinnassa. Tutkimusartikkelin pääset lukemaan kokonaisuudessaan täältä.
Someriippuvuuden tunnusmerkit
- Korostuneisuus: sosiaalinen media hallitsee henkilön ajattelua ja tunteita. Pelko siitä, että jää jotain tärkeää huomaamatta (FOMO-ilmiö) voi ajaa henkilön jatkuvasti olemaan läsnä sosiaalisessa mediassa.
- Jatkuva ajatusten keskittyminen sosiaaliseen mediaan: henkilö ajattelee jatkuvasti sosiaalisen median käyttöä ja tulevia päivityksiä. Tämä voi johtaa vaikeuteen keskittyä muuhun elämään ja jatkuvasti tarkistaa tai päivittää sosiaalisen median tilejä.
- Tunteiden säätely: sosiaalinen media tarjoaa subjektiivista hyvää oloa, rauhoittumista tai eskapismia. Sosiaalinen media voi toimia myös tunteiden turruttajana tai tunteiden säätelyn välineenä.
- Toleranssi: henkilö tarvitsee yhä suuremman määrän sosiaalisen median aktiviteetteja saavuttaakseen saman tunteen tai hyvänolon.
- Ajan ja energian menetys: henkilö käyttää huomattavan paljon aikaa ja energiaa sosiaalisen median käyttöön. Sosiaalisen median selailu vie merkittävän osan päivittäisestä ajankäytöstä, ja se voi aiheuttaa laiminlyöntejä muissa elämänalueissa, kuten työssä, opinnoissa tai ihmissuhteissa.
- Vieroitusoireet: henkilö kokee epämiellyttäviä tunnekokemuksia tai fyysisinä oireita, kun henkilö ei voi käyttää sosiaalista mediaa. Tämä voi ilmetä levottomuutena, ärtyneisyytenä, ahdistuksena tai jopa fyysisinä oireina, kuten päänsärkynä tai univaikeuksina.
- Konfliktitilanteen: henkilö joutuu ristiriitatilanteisiin joko muiden ihmisten kanssa tai omassa mielessään. Sosiaalisen median käytön jatkaminen saattaa aiheuttaa sisäisiä ristiriitoja, kun henkilö tiedostaa menettäneensä kontrollin toimintaansa.
- Relapsi: henkilö palaa vanhoihin riippuvuutta ylläpitäviin käyttäytymismalleihin pitkänkin ajan jälkeen. Vaikka sosiaalisen median käyttöä olisi rajoitettu, henkilö voi ajautua uudelleen käyttämään sitä liiallisesti ja kokea siitä haittaa.
Jos tunnistaa someriippuvuuden merkkejä itsessään tai läheisessään, on tärkeää hakea apua.